AMSTERDAM – Pasgeboren kinderen zijn meer geboeid door het ritme van muziek dan door het gepraat van mensen om hen heen. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond.

Onderzoekers van de Universiteit van York lieten 120 kinderen van tussen de vijf en vierentwintig maanden luisteren naar klassieke muziek, pratende mensen en ritmische beats.

De reacties van de baby’s werden vastgelegd op video. Vervolgens beoordeelden professionele dansers in hoeverre de kinderen ritmisch meebewogen op de muziek.

Gemoedstoestand

Uit het onderzoek bleek dat dat alle kinderen reageerden op de muziek door ritmisch met hun handen, voeten en hoofd te schudden. Bij het horen van spraak was dat niet het geval. Verder ontdekten de wetenschappers dat kinderen met een goed ontwikkeld ritmegevoel over het algemeen meer plezier leken te hebben tijdens het experiment.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lachen

“Ons onderzoek suggereert dat vooral het ritme van de muziek een reactie bij kinderen oproept en niet de andere kenmerken zoals melodie,” verklaart onderzoeker Marcel Zentner op nieuwssite Physorg.com.

“We hebben verder vastgesteld dat de kinderen die goed in staat waren om hun lichaam op de maat van de muziek te laten bewegen, meer lachten dan de anderen.”