AMSTERDAM – Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om gegevens te verzenden via de armen van proefpersonen.

De onderzoekers van Korea University legden een dataverbinding van 10 megabit per seconde tussen twee elektroden die dertig centimeter uit elkaar waren bevestigd op de armen van proefpersonen.

De 'huidverbinding' verbruikte volgens de wetenschappers minder stroom dan een Bluetooth-verbinding. Elektromagnetische golven worden namelijk minder verstoord als ze door de huid gaan, dan wanneer ze door de lucht reizen.

Medische gegevens

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Micromechanics and Microengineering.

De wetenschappers zijn overigens niet van plan om mensen met de ‘armverbinding’ rechtstreeks aan te sluiten op het internet. Ze denken dat een dataverbinding via de huid nuttig is bij het verzamelen van medische gegevens zoals bloedwaarden en hartactiviteit bij proefpersonen die actief functioneren in het dagelijks leven.

Energiebesparing

“Als je al die gegevens via een normale draadloze verbinding wilt verzamelen, kost dat veel batterijen”, verklaart hoofdonderzoeker Sang-Hoon Lee in het Britse tijdschrift New Scientist.
Een verbinding via de huid zou volgens hem maarliefst 90 procent aan energiekosten kunnen besparen.

De elektroden waarmee de huidverbinding kan worden gelegd zijn overigens maar 300 micrometer dik. Dat is ongeveer zo breed als drie menselijke haren.