Een zwakke stroming van heet plasma, van de evenaar naar de polen van de zon, is van grote invloed op de activiteit die onze ster vertoont.

Uit gegevens van de zonnesatelliet SOHO, verzameld tussen 1996 en 2008, blijkt dat deze zogeheten 'meridionale' stroming de afgelopen jaren snelheidsrecords heeft gebroken (Science, 12 maart).

Mogelijk kan dat helpen verklaren waarom het laatste minimum in de zonneactiviteit zo diep en langdurig was. De meridionale stroming, die een noordelijke en een zuidelijke tak heeft, speelt zich grotendeels af onder het zonsoppervlak.

Snelheden

Grote snelheden worden daarbij niet bereikt: de recent gemeten snelheden bedroegen slechts 10 tot 15 meter per seconde. Maar dat is nog altijd anderhalf maal zo hoog als tijdens het vorige zonnevlekkenmaximum.

Die versnelling kwam als een verrassing. Verwacht werd namelijk dat een snelle meridionale stroming juist tot méér zonnevlekken zou leiden.

Magnetische velden

Het idee is dat de stroming magnetische velden van het zonsoppervlak de diepte in sleurt, alwaar ze door de inwendige 'dynamo' van de zon worden versterkt.

Aangezien deze aangesterkte magnetische velden de basis voor nieuwe zonnevlekken vormen, zou een versnelde meridionale stroming de vorming van zonnevlekken moeten bevorderen. Maar daar was de afgelopen jaren geen sprake van - integendeel.

Meridionale storingen

Volgens de onderzoekers kan dit erop wijzen dat een snelle meridionale stroming de vorming van zonnevlekken juist tegengaat. Maar de meetresultaten bevatten nog zoveel tegenstrijdigheden, dat meer onderzoek nodig is.

Mogelijk zullen de instrumenten van de vorige maand gelanceerde Solar Dynamics Observatory de werking van de meridionale stroming kunnen ontrafelen.