AMSTERDAM – Duits onderzoek geeft de doorslag: tegenpolen trekken elkaar aan. Tenminste, als de man in kwestie gebukt gaat onder stress.

Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Trier deden tijdens hun onderzoek naar de aantrekkelijkheid van personen een opmerkelijke ontdekking: mannen die gestresst zijn vinden andere vrouwen aantrekkelijk dan mannen die dat niet zijn.

De wetenschappers onder leiding van Johanna Lass-Hennemann ontdekten dit middels een experiment waaraan vijftig gezonde, slanke, mannelijke studenten deelnamen. Deze jongens werden onderverdeeld in twee groepen, waarbij de ene helft verzocht werd de handen in ijswater te leggen en de andere helft daarvoor behaaglijk warm water kreeg.

Speeksel

Stresshormonen werden daarna opgemeten uit speeksel, en ook de hartslag en de bloeddruk werden geregistreerd. Bovendien kregen alle deelnemers elektroden naast hun ogen geplakt, waarmee gemeten kan worden hoe iemand reageert op beelden die hij ziet.

De deelnemers kregen hierna veertig plaatjes onder ogen, waarvan dertig seksueel getint en tien neutraal. Op basis van deze test stelden de wetenschappers vast dat mannen waarbij een hoog stressniveau gemeten was, zich eerder aangetrokken voelden tot vrouwen die qua karakteristieken in het gezicht hun tegenpool zijn.

Mannen die niet of nauwelijks stress hadden bleken juist een sterke voorkeur te hebben voor vrouwen die op henzelf lijken.

Koppels

Volgens The Telegraph, die woensdag over het onderzoek schrijft, zou dit kunnen verklaren waarom ‘opvallende’ koppels als Nicholas Sarkozy en Carla Bruni, Tom Cruise en Katie Holmes en Michael Douglas en Catherine Zeta Jones konden ontstaan. Echter zegt de studie niets over de invloed van stress op de voorkeuren van vrouwen.

De resultaten zijn opgenomen in het Journal Proceedings of the Royal Society B.