AMSTERDAM - Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), maakt deel uit van een commissie van de Verenigde Naties, die het omstreden klimaatrapport van het IPCC tegen het licht gaat houden.

Er komt een commissie die zich met name moet buigen over de vraag hoe het rapport tot stand is gekomen. Het onderzoek moet in augustus van dit jaar klaar zijn.

Dat zullen de VN woensdagavond om half zeven (Nederlandse tijd) officieel bekendmaken.

Dijkgraaf is tevens co-voorzitter van de InterAcademy Council (IAC), een mondiaal samenwerkingsverband van wetenschapsacademies.

Het IAC dient onder meer als wereldwijd wetenschappelijk adviesorgaan voor internationale vraagstukken. Robbert Dijkgraaf (1960) is universiteitshoogleraar Mathematische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam.

Onder vuur

Het klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is zwaar onder vuur komen te liggen, nadat gebleken was dat niet alle wetenschappelijke informatie klopt.

Zo smelten de gletsjers op de Himalaya lang niet zo snel als vermeld en ligt Nederland niet voor 55 procent, maar voor 26 procent onder de zeespiegel.

Een deel van het rapport zou gebaseerd zijn op informatie van een student en uit een gehackte e-mailwisseling is gebleken dat enkele Britse wetenschappers gegevens aanpasten om gelijk te krijgen.

Over de opwarming van de aarde en de maatregelen daartegen lopen de wetenschappelijke meningen ver uiteen.

Cramer

Oud-minister Jacqueline Cramer van Milieu heeft ondertussen aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gevraagd voor Nederland onderzoek te doen naar fouten in het rapport.

De KNAW houdt toezicht op dat onderzoek. Het PBL heeft een meldpunt geopend, waar wetenschappers en klimaatdeskundigen alle kritiek op het IPCC-rapport kwijt kunnen. Het Nederlandse onderzoek moet in mei klaar zijn.

Wie in de onafhankelijke VN-commissie gaat plaatsnemen, maken de VN later bekend. Dijkgraaf is sinds dinsdag in New York om de herijking van het rapport voor te bereiden.