AMSTERDAM - Het gegrom van honden heeft een zeer specifieke betekenis. Dat hebben Hongaarse wetenschappers aangetoond met een experiment.

De onderzoekers van Eötvös Lorand University in Boedapest legden met een geluidsrecorder het gegrom van 20 honden vast in verschillende situaties.

Sommige dieren waren verwikkeld in een stoeipartijtje met hun baas, andere honden gromden waarschuwend naar vreemde personen en het gegrom van weer andere viervoeters werd opgenomen terwijl ze in gevecht waren om een bot met een soortgenoot.

De geluiden werden daarna afgespeeld in de buurt van honden die in hun eentje in een ruimte lagen en op een bot knaagden.

Geschrokken

Uit het experiment bleek dat de dieren een specifieke betekenis toedichtten aan de verschillende gromgeluiden. Alleen als de knagende honden het gegrom hoorden van soortgenoten die om een bot vochten, lieten ze hun bot los en bleven ze geschrokken op een afstandje staan.

Maar wanneer ze de geluiden hoorden van honden die naar hun baasje of een vreemd persoon gromden, kauwden ze onverstoorbaar verder.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Blaffen

De wetenschappers vermoeden dat het gegrom van honden veel meer betekenis bevat dan geblaf. Wolven blaffen namelijk bijna nooit. Honden zijn volgens de onderzoekers mogelijk alleen gaan blaffen om de aandacht van mensen te trekken.

“Het lijkt er op dat honden uit gegrom iets kunnen opmaken over de context”, verklaart hoofdonderzoeker Péter Pongrácz in het Britse tijdschrift New Scientist.

Betekenissen

“Het gegrom van honden lijkt zeer verschillende betekenissen te kunnen hebben”, vult onderzoekster Alexandra Horowitz aan. “En je kunt wel zeggen dat de honden de verschillende soorten gegrom intentioneel gebruiken.”