AMSTERDAM – Mensen die veel oppervlakkige gesprekken voeren zijn vaker ongelukkig en eenzaam dan personen die veel van zichzelf blootgeven in conversaties. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona lieten een groot aantal vrijwilligers hun dagelijkse gesprekken opnemen met een geluidsrecorder die op hun lichaam was bevestigd.

Vervolgens analyseerden de wetenschappers 20.000 fragmenten van 30 seconden uit de conversaties die de proefpersonen hadden gevoerd.

Ook moesten alle deelnemers aan het experiment een vragenlijst invullen waarmee werd gemeten hoe gelukkig ze waren.

Eenzaam

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat proefpersonen die tevreden waren met zichzelf gemiddeld genomen 70 procent meer tijd besteedden aan het voeren van gesprekken, dan de mensen die zich ongelukkig voelden. Zij brachten in verhouding meer tijd alleen door.

Opvallend was ook dat de gelukkige proefpersonen veel van zichzelf bloot gaven in de conversaties, zodat de gesprekken meer inhoud kregen. De ongelukkige deelnemers aan het experiment spraken juist vooral over koetjes en kalfjes tijdens hun interacties met anderen, zo bleek uit de opnames.

Sociale contacten

De volledige resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat diepzinnige gesprekken mensen een gelukkig gevoel geven. “Deze bevindingen wijzen er op dat een gelukkig leven bestaat uit veel sociale contacten en diepzinnige interacties”, verklaart hoofdonderzoeker Matthias Mehl in de Britse krant The Daily Telegraph.