AMSTERDAM – Italiaanse onderzoekers hebben met een computersimulatie berekend dat het plan van Leonardo Da Vinci voor de bouw van een ruim zeven meter hoog bronzen paard technisch haalbaar was.

Leonardo da Vinci werkte zeventien jaar tevergeefs aan de voorbereidingen voor de vervaardiging van het bronzen kunstwerk met de naam ‘Il Cavallo’. Veel wetenschappers gingen er vanuit dat de kunstenaar was gestuit op technische problemen.

Onderzoekers van het Institute and Museum of the History of Science in Florence hebben met behulp van zijn aantekeningen echter een computersimulatie van het beeld gemaakt, waaruit blijkt dat het project wel uitvoerbaar was.

Drie benen

Het bronzen paard dat in totaal 70.000 kilo zou hebben gewogen en op drie benen moest rusten, had volgens de onderzoekers binnen 165 seconden uit brons kunnen worden gegoten, zo meldt Discovery News (zie filmpje).

“De vraag was hoe je deze gigantische hoeveelheid brons zou hanteren en op welke manier je zo’n zwaar beeld kon laten balanceren op drie benen”, verklaart hoofdonderzoeker Paolo Galuzzi. “Met geavanceerde computerberekeningen en de precieze gegevens uit Leonardo’s manuscripten hebben we nu het antwoord gevonden op die vragen.”

Kanonnen

Volgens historische bronnen had Leonardo da Vinci in 1499 een kleimodel van ‘Il Cavallo’ gemaakt en was hij bijna klaar om het beeld uit brons te gieten. Maar de bronsvoorraad in zijn woonplaats Milaan raakte op, omdat er kanonnen van werden gemaakt voor een oorlog tegen de Franse koning Karel VIII.

Als Da Vinci zijn bronzen paard had voltooid, zou het beeld volgens veel historici mogelijk beroemder zijn geworden dan al zijn andere werken, zoals de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal.