BRUSSEL - Een vegetarische voeding beschermt het lichaam beter tegen allerlei ziekten zoals botontkalking dan een vleeshoudende voeding. Dat blijkt uit een studie van biometricus Peter Deriemaeker van de Vrije Universiteit Brussel, die woensdag is gepubliceerd.

Proteïnerijk voedsel zoals vlees en zuivel hebben een verzurend effect op het lichaam, terwijl een dieet met veel fruit en groenten eerder een alkalisch of basisch effect heeft.

Dit heeft niets te maken met de zuurtegraad van het voedsel zelf; zo smaakt bijvoorbeeld citroen op zich erg zuur, maar na inname heeft citroen een alkalisch effect op het lichaam.

Eiwitten

Vooral eiwitten bevorderen botontkalking. Per gram eiwit gaat naar schatting een milligram calcium verloren, wat kan leiden tot het demineraliseren van botten. Dat verhoogt het risico op heupfracturen of symptomen van lage rugpijn.

Peter Deriemaeker en enkele collega's van de Vrije Universiteit Brussel onderzochten het verschil tussen beide voedingspatronen door een groep vegetariërs te vergelijken met een groep niet-vegetariërs.