AMSTERDAM – Het scannen van de menselijk neus is een bruikbaar middel bij het identificeren van gezochte personen. Dat concluderen Britse wetenschappers in een nieuwe studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Bath maakten een 3D-afbeelding op de computer van de neuzen van 40 mensen. Ze gebruikten daarvoor een apparaat met de naam Photoface dat razendsnel vier foto’s uit verschillende hoeken maakte.

De software analyseerde vervolgens de vorm, het profiel van de neusbrug en het gebied tussen de bovenkant van de neus en de ogen.

Uit tests bleek dat de neusscans goed bruikbaar waren als identificatiemiddel bij verdekte opsporingsoperaties die soms worden gebruikt om criminelen op te sporen. Dat meldt BBC News.

Aanvulling

Volgens hoofdonderzoeker Adrian Evans zou een neusscan de perfecte aanvulling zijn op irisscans, die nu al op veel plaatsen worden gehanteerd.

“De neus is een prominent gezichtskenmerk, maar tot nu toe is nauwelijks onderzocht of neuzen kunnen worden gebruikt als biometrisch opsporingsmiddel”, verklaart hij op BBC News. Het voordeel van de nieuwe techniek is volgens de wetenschapper het feit dat mensen hun neus maar moeilijk kunnen verbergen.

Valse neus

“De irisscan is een krachtig middel, maar het is moeilijk om de scan snel en goed uit te voeren. Ook kan de iris gemakkelijk worden bedekt door de oogleden of door brillenglazen”, aldus Evans. “Bij de neus ligt dat anders. Natuurlijk kun je een neus laten breken. Of je kunt een valse neus dragen of plastische chirurgie ondergaan, maar dat zijn vrij drastische maatregelen.“

De wetenschappers zijn van plan om de neuzen van nog eens 120 mensen in te scannen in hun systeem. Meer onderzoek moet daarna uitwijzen of de neusscan inderdaad een betrouwbaar identificatiemiddel is.