LEIDEN - Onderzoekers onder leiding van twee parasitologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen bijna 4 miljoen euro van de Europese Unie voor onderzoek naar een vaccin tegen de tropische infectieziekte schistosomiasis.

Dat maakte het LUMC woensdag bekend.

Schistosomiasis is een parasitaire worminfectie waaraan wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen lijden. Vooral in Afrika komt de aandoening veelvuldig voor.

De ziekte leidt tot verzwakking van de patiënt en kan diverse organen aantasten. De klachten zijn over het algemeen chronisch van aard.

Besmetting

Er is wel een medicijn beschikbaar, maar daarmee kan niet worden voorkomen dat mensen die genezen zijn, opnieuw besmet raken. Daarom is het volgens de wetenschappers belangrijk dat een vaccin wordt gevonden dat die bescherming wel biedt.

Twaalf onderzoeksteams uit Europa en een aantal Afrikaanse landen zijn bij de studie betrokken. Zij willen nagaan hoe de parasiet die schistosomiasis veroorzaakt, erin slaagt jarenlang in de bloedbaan van zijn gastheer te overleven en diens immuunsysteem te ontregelen en omzeilen.

Zij verwachten binnen vier jaar voldoende aanwijzingen te vinden waarmee vervolgens een werkzaam vaccin kan worden ontwikkeld.