AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in India overblijfselen gevonden van een slang die op het punt stond om een nest met jonge dinosaurussen aan te vallen.

De onderzoekers van de Universiteit van Michigan vonden het 67 miljoen jaar oude fossiel van de slang en het nest met sauropoden in de Indiase deelstaat Gujarat.

De slang - die Sanajeh indicus wordt genoemd - was ongeveer 3,5 meter lang en had zich rond een ei gekronkeld, dat net was uitgekomen.

De overblijfselen van de dieren wijzen er echter op dat de slang en de jonge sauropoden plotseling werden bedolven onder een laag zand die werd verplaatst door een storm.

Een gedetailleerde beschrijving van de vondst is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Biology.

Bedreigd

Volgens hoofdonderzoeker Jeff Wilson is het voor het eerst dat een fossiel suggereert dat een nest van sauropoden werd bedreigd door een roofdier (zie filmpje).

“De slang leefde waarschijnlijk in de buurt van het nest en jaagde op de jongen”, verklaart Wilson in het Britse tijdschrift New Scientist. “Maar alle dieren stierven onmiddellijk toen ze werden bedolven onder een laag sediment van een nabijgelegen heuvel die werd weggeblazen door een storm.”

Titanosaurus

De sauropoden behoorden waarschijnlijk tot de soort Titanosaurus. Die dieren bereikten een lengte van ongeveer 20 meter. Het jong was waarschijnlijk nog maar 50 centimeter lang.

“De slang maakte gebruik van de mogelijkheid om deze dieren op te eten toen ze nog erg klein waren”, aldus Wilson.