MAASTRICHT - Een inspanningsprogramma van twaalf weken kan mensen met type 2 suikerziekte helpen om hun ziekte onder controle te krijgen. Diabetes type 2 komt steeds vaker voor, op steeds jongere leeftijd en is vaak het gevolg van overgewicht. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze patiënten nog insuline nodig hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ruth Meex van het Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht (NUTRIM) van de Universiteit Maastricht.

De onderzoeksgroep van Meex publiceert de bevindingen in het maartnummer van het tijdschrift Diabetes.

Suiker als energiebron

Patiënten met diabetes type 2 kunnen minder goed wisselen tussen vet- en suikerverbranding na een maaltijd. Het gevolg daarvan is een stijgende bloedsuikerspiegel, die met medicijnen onder controle moet worden gehouden.

Het trainingsprogramma blijkt er voor te zorgen dat het lichaam aangeboden suiker gaat gebruiken als energiebron. Daardoor normaliseert de capaciteit waarmee de spieren wisselen tussen vet- en suikerverbranding. Ook de lever en het vetweefsel gaan beter werken.

Maar de patiënten vallen niet noemenswaardig af, zodat de gunstige invloed van beweging op diabetes type 2 tot nu toe onopgemerkt is gebleven, aldus de onderzoekers.