AMSTERDAM - Dat industrieel geproduceerd transvet slecht is voor de cholesterolgehaltes in het bloed, was al bekend. Maar ook natuurlijk transvet, dat voorkomt in bijvoorbeeld volle melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees, heeft een ongunstig effect.

Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vrije Universiteit in Amsterdam de resultaten dinsdag heeft bekendgemaakt.

Tot dusver werd gedacht dat natuurlijk transvet onschadelijk of zelfs gezond was. Het onderzoek is gefinancierd door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor de Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Hartstichting.

Minder vlees en zuivel

Volgens onderzoekster Ingeborg Brouwer van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU toont de studie aan dat mensen minder vlees en zuivel zouden moeten eten. ''Temeer daar vlees en zuivel al veel verzadigde vetten bevatten, die beter kunnen worden vermeden.''

Een specifiek transvet uit melk, geconjugeerd linolzuur of CLA, wordt als voedingssupplement verkocht. Ook consumptie van grote hoeveelheden van dat middel, dat vooral wordt gebruikt om af te vallen, is volgens de onderzoekers slecht voor de cholesterolspiegel.