AMSTERDAM – De huid op de handen en armen van mensen kan dienen als touchscreen voor mobiele telefoons of andere apparaten. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met een experimentele techniek.

Onderzoekers van Microsoft en de Universiteit van Carnegie Mellon lieten twintig proefpersonen een systeem testen, waarmee ze hun hand en arm konden gebruiken als toetsenbord voor hun mobiele telefoon.

Het systeem met de naam Skinput bestaat uit een armband met een kleine projector die de verschillende toetsen op de huid projecteert. Een chip in de armband kan vervolgens bepalen welke toets op welk deel van de huid wordt aangeraakt door de gebruiker, zo meldt nieuwssite Physorg.com (zie filmpje).

Botmassa

Het apparaat maakt gebruik van het geluid dat ontstaat als er met een vinger op de huid wordt getikt. Volgens de onderzoekers ontstaan er onder invloed van botmassa, huiddikte en spieren verschillende akoestische signalen, afhankelijk van de plek die wordt ingedrukt op de hand of arm.

De techniek is nog erg experimenteel. Op dit moment kan Skinput toetsen op vijf verschillende plaatsen op de huid herkennen met een een nauwkeurigheid van 95 procent. Het systeem gebruikt een Bluetooth-signaal om de input van het touchscreen naar een telefoon, mp3-speler of computer te verzenden.

Lopend toetsenbord

De resultaten van de studie worden volgende maand gepresenteerd op de Computer Human Interaction Conference in Atlanta.

Volgens de onderzoekers waren alle proefpersonen erg tevreden over het touchscreen dat ze konden projecteren op hun huid. Ze zien dan ook een grote toekomst voor het menselijk lichaam als touchscreen.

“Niet alleen, omdat we ongeveer twee vierkante meter oppervlakte hebben aan de buitenkant van ons lichaam, die we kunnen benutten. Maar ook omdat het grootste deel daarvan gemakkelijk bereikbaar is voor onze handen”, schrijft hoofdonderzoeker Chris Harrisson.