GRONINGEN - Vrouwen die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby's met een hoog geboortegewicht. Ook hebben deze baby's meer risico op overgewicht als zij ouder worden.

Dit blijkt uit promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit eerder onderzoek was al bekend dat een hoog geboortegewicht de kans op overgewicht verhoogt.

In dit promotieonderzoek werd gekeken naar de redenen dat baby's zwaarder geboren worden.

De conditie en het gedrag van de moeder tijdens de zwangerschap blijkt van invloed op het geboortegewicht. Ook vrouwen met diabetes en vrouwen die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap krijgen gemiddeld zwaardere baby's. 

Slaap
Zwangeren zouden daarom beter voorgelicht moeten worden over de gevolgen die hun gedrag kan hebben voor het toekomstgewicht van hun kind. Maar ook voldoende slaap en beweging in het eerste levensjaar van de baby kan bijdragen aan een gezond gewicht.

De onderzoekster analyseerde gegevens van 3000 Drentse baby's die tussen april 2006 en april 2007 zijn geboren. Deze worden verzameld binnen het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO) van het UMCG.