Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

IPCC wil onderzoek naar fouten

AMSTERDAM - Het wetenschappelijke panel dat onlangs veel kritiek kreeg vanwege fouten in klimaatrapporten wil die fouten laten onderzoeken. Dat moet worden gedaan door onafhankelijke deskundigen.
Door Novum

Zij moeten nagaan hoe het panel zijn rapporten schrijft. Hoe dat onderzoek moet worden gedaan, is nog niet bekend.

Critici hebben enkele verontrustende fouten in rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2007 gevonden. Zo blijken gletsjers in de Himalaya lang niet zo snel te smelten als wordt beweerd.

Wetenschappers zeggen dat het om kleine problemen gaat die niks te maken hebben met de hoofdconclusies over door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Wel bevestigen de onderzoekers dat ze de afgelopen drie maanden te traag op de kritiek hebben gereageerd.

Gemakkelijk

Het wordt niet gemakkelijk om onafhankelijke wetenschappers met kennis van zaken te vinden. Vrijwel de hele top van klimaatwetenschappers schrijft mee aan de rapporten van het IPCC. Degenen die niet meeschrijven, hebben het vaak al nagekeken.

Het is daarom lastig mensen te vinden die geen band met het IPCC hebben en toch op de hoogte zijn. Daarom gaat het IPCC waarschijnlijk op zoek naar een andere organisatie of groep, zoals een wetenschappelijke organisatie.

Vertrouwen

"Het IPCC heeft vertrouwen verloren", zegt klimaatwetenschapper Chris Field van de Stanford University. Hij is voorzitter van een van de vier onderzoeksgroepen van het IPCC. Volgens hem moet duidelijk worden gemaakt wat het IPCC goed doet en wat beter kan.

Een onafhankelijk onderzoek is 'hard nodig', zegt klimaatwetenschapper Roger Pielke Jr. van de Universiteit van Colorado. Hij is al sinds lang een criticus van het IPCC. Volgens hem heeft het panel een lange weg te gaan om het vertrouwen terug te winnen.

Voorzitter van het IPCC Rajendra Pachauri zegt dat de kritiek om een antwoord vraagt.

Aanbevolen artikelen