WAGENINGEN - Akkerbouwers, sportverenigingen en golfbanen zouden dit jaar wel eens extra getroffen kunnen worden door problemen met de grasmat als gevolg van het grote aantal larven van langpootmuggen dat de winter heeft overleefd.

Dat heeft De Natuurkalender vrijdag gemeld. De larven eten het gras bovengronds op, waardoor kale plekken kunnen ontstaan.

De overlevingskansen van de zogeheten emelten waren deze winter goed, mede vanwege de grote hoeveelheid sneeuw. De larven gedijen goed bij vocht en de overlevingskansen waren daardoor onder deze winterse omstandigheden beter dan in winters zonder sneeuw met vorst of winters helemaal zonder vorst.

Emelten

Expert op het gebied van emelten, Henk Vlug van Insect Consultancy, onderzocht het aantal emelten op diverse plaatsen. Op een aantal plekken werden zes- tot achthonderd larven per vierkante meter geteld.

''Op een golfbaan zijn zelfs tien tot twintig emelten per vierkante meter al genoeg voor kale plekken",' aldus Vlug. ''Je kunt het vergelijken met het grazen van koeien. Op een golfbaan is het gras kort en dat eten ze kaal.''

Larven

Volgens Vlug is het een grote misvatting dat de schade door de larven ontstaat omdat ze aan de graswortels eten. ''Ze eten bovengrond aan het gras, maar zo'n grote hoeveelheid larfjes is een smakelijk hapje voor vogels."

"Die veroorzaken plukschade doordat ze de grasmat optrekken terwijl ze de larven opeten.''

Door het grote aantal larven zal ook het aantal langpootmuggen in de zomer toenemen. Dat is overigens geen probleem, aldus een woordvoerder van De Natuurkalender. ''Want langpootmuggen steken niet.''