Egyptische godenspijzen waren ongezonde kost

LONDEN - De spijzen die de oude Egyptenaren hun goden voorschotelden, leidden eerder tot een vroege dood dan tot onsterfelijkheid.

Dat schrijven medewerkers van de Universiteit van Manchester in een artikel in het gezaghebbende Engelse medische tijdschrift The Lancet.

Weliswaar boden de Egyptenaren het voedsel, vlees en veel zoetigheden, en veel wijn aan hun goden aan, maar het waren de priesters en hun familieleden die die ongezonde kost aten. Zij kregen daarom volgens de wetenschappers vaak hartklachten of aderverkalking.

Levensverwachting

De wetenschappers onderzochten mummies van priesters en de hiërogliefen (lettertekens) en beelden op tempels. De tempeldienaren bleken vaak aan hartkwalen en aderverkalking te hebben geleden. Hun levensverwachting lag daarom niet hoger dan 40 tot 50 jaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie