AMSTERDAM – Vrouwtjes die zich laten bevruchten door meerdere mannen verkleinen daarmee de kans op uitsterving van hun soort. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond met een experiment met fruitvliegjes.

De onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de Universiteit van Liverpool bestudeerden de ontwikkeling van een groot aantal populaties fruitvliegjes van de soort Drosophila pseudoobscura.

In sommige populaties gaven ze vrouwelijke vliegjes de kans om zich net als in de vrije natuur door meerdere partners te laten bevruchten.

Dat verschijnsel wordt ook wel polyandrie of veelmannerij genoemd en komt voor bij veel diersoorten.

In andere groepen zorgden de wetenschappers ervoor dat ieder vrouwtje slechts met één mannetje paarde.

Uitsterven

Tijdens het onderzoek stierven 5 van de 12 populaties met monogame vrouwtjes uiteindelijk uit, omdat er een tekort aan mannetjes ontstond. De populaties die zich op natuurlijke wijze voortplantten, bleven allemaal in stand.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Chromosomen

Volgens de onderzoekers wordt de kans op uitsterving van een populatie aanzienlijk verkleind door polyandrie, omdat er minder vaak uitsluitend vrouwelijke nakomelingen op de wereld worden gezet.

Dit gebeurt soms door een defect in de zogenaamde seks-ratio-chromosomen, waardoor alle mannelijke zaadcellen al voor de bevruchting sterven.

Mysterie

“We waren verbaasd hoe snel – binnen negen generaties – een populatie kon uitsterven doordat de vrouwtjes slechts met één mannetje paarden”, verklaart hoofdonderzoekster Nina Wedell op de Amerikaanse nieuwssite Physorg.com.

“Polyandrie is een wijdverspreid fenomeen in de natuur, maar het was lang een mysterie voor wetenschappers. Deze studie suggereert voor het eerst dat veelmannerij een populatie voor uitsterving kan behoeden”, aldus Wedell.