'Grizzlyberen duiken op in leefgebied ijsberen'

AMSTERDAM – Grizzlyberen worden steeds vaker waargenomen in het leefgebied van ijsberen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

De onderzoekers van City University of New York hielden bij hoe veel grizzlyberen er in de afgelopen decennia zijn gespot in Manitoba, een provincie van Canada waar normaal gesproken alleen ijsberen voorkomen.

Uit de studie blijkt dat er tot 1996 geen waarnemingen van grizzlyberen zijn geregistreerd. Daarna nam het aantal meldingen echter snel toe.

Tussen 1996 en 2008 werden er negen grizzlyberen gezien in het gebied. En alleen in 2009 werden er drie van de dieren waargenomen in Manitoba.

Ontmoeting

De gegevens zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Canadian Field-Naturalist. De grizzlyberen werden in bijna alle gevallen waargenomen vanuit helikopters.

Volgens de onderzoekers wordt de kans steeds groter dat ijsberen en grizzlyberen elkaar ontmoeten in het gebied. Dat kan gevaar opleveren voor ijsbeerjongen, omdat zij worden geboren in het hol waarin hun moeder overwintert.

“Grizzyberen zullen mogelijk hun winterslaap houden in schuilplaatsen van ijsberen”,verklaart hoofdonderzoeker Linda Gormezano op BBC News.“De dieren zullen dan mogelijk tegelijkertijd met de ijsberen uit hun winterslaap komen en vervolgens de ijsbeerjongen doden."

Kruisingen

Maar ook de kans op kruisingen tussen de twee diersoorten wordt groter naarmate meer grizzlyberen naar Manitoba trekken. Tot nu toe komen kruising tussen grizzly’s en ijsberen vooral voor in dierentuinen. Maar in 2006 werd er in Canada ook een in het wild levende ‘ijsgrizzly’ geschoten door een jager.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie