‘Schoothondjes ontstonden in Midden-Oosten’

AMSTERDAM – Kleine hondenrassen ontstonden waarschijnlijk ongeveer 12.000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt met een genetisch onderzoek.

De onderzoekers van de Universiteit van Californië bestudeerden een genmutatie met de naam IGF1, die voorkomt bij alle kleine hondenrassen.

De genmutatie blijkt nauw verwant aan een specifiek stukje DNA dat vaak wordt aangetroffen bij wolven uit Israël, Iran en India . Volgens de wetenschappers suggereert de ontdekking dat kleine hondenrassen afstammen van deze dieren.

De onderzoeksresultaten worden ondersteund door overblijfselen van kleine honden van 12.000 jaar oud die onlangs door archeologen zijn aangetroffen in het Midden-Oosten.

Huisdieren

De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioMed Central.

Ze vermoeden dat ‘schoothondjes’  zijn ontstaan toen mensen wolven als huisdier begonnen te houden. Mensen kozen daarbij vermoedelijk vaker voor kleine exemplaren, omdat ze gemakkelijker waren onder te brengen in huis.

“Omdat alle kleine honden beschikken over deze variant van het gen IGF, was het waarschijnlijk al heel vroeg in de historie in opkomst”, verklaart hoofdonderzoekster Melissa Gray op BBC News.

Fokken

De onderzoeksresultaten zijn volgens haar bruikbaar voor hondenfokkers. “Nu we hebben ontdekt dat dit gen de lichaamsgrootte beïnvloedt, kan het mogelijk worden gebruikt om honden met een klein lichaam te fokken”, aldus de onderzoekster.

Verder verwacht Gray dat de baasjes van schoothondjes geïnteresseerd zullen zijn in haar onderzoek. “Zij kunnen hierdoor meer te weten komen over de geschiedenis van hun huisdieren: waar ze vandaan kwamen en hoe ze zich vanuit deze regio hebben verspreid.”

 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie