PARIJS - Wereldwijd worden nog circa 6700 talen gesproken, maar bijna de helft daarvan wordt door slechts 0,2 procent van de mensen gesproken en dreigt te verdwijnen. Bijna 80 procent van de wereld spreekt gezamenlijk maar 83 talen.

VN-organisatie Unesco wil zondag 21 februari, de internationale Dag van de Moedertaal, de aandacht vestigen op het belang van de verscheidenheid aan talen en culturen.

Taal is namelijk essentieel om je te uiten en om kennis en cultuur over te dragen en moet daarom beschermd worden, aldus de Unesco.

Bedreigde talen bevinden zich in alle delen van de wereld. Zo staan 26 talen in Frankrijk op de Unescolijst van met uitsterven bedreigde talen.

In Papoea-Nieuw-Guinea, het land dat met meer dan achthonderd gesproken talen de grootste variëteit aan spraak kent, zijn 88 talen er aan het eind van deze eeuw mogelijk niet meer.

Enkeling

Sommige talen worden nog maar door een enkeling gesproken. Zo stierf begin februari de laatste nog levende vrouw van het eeuwenoude Bo-volk op eilandengroep de Andamanen in India, die als enige de Bo-taal nog machtig was.

Andere talen zoals het Duits worden door miljoenen gesproken. Het Duitse tijdschrift Deutsche Sprachwelt is echter een campagne begonnen om de aandacht te vestigen op het feit dat het Duits 'verdrongen' wordt door buitenlandse woorden.

Sale (uitverkoop) in plaats van Ausverkauf op de ruiten van winkels is hoofdredacteur Thomas Paulwitz een doorn in het oog.

''Het maakt op buitenlanders de indruk, dat voor Duitsers hun moedertaal niets meer waard is.'' Het tijdschrift zoekt op zijn website naar duizend redenen om Duits te spreken.