AMSTERDAM – Het is mogelijk om een 'reservevoorraad' slaap op te bouwen voor tijden waarin je niet toekomt aan een goede nachtrust. Dat blijkt uit een experiment van wetenschappers van het Amerikaanse leger.

Wetenschappers van het Walter Reed Army Institute of Research lieten een groep vrijwilligers hun slaappatroon aanpassen om het effect van ‘vooruit slapen’ te onderzoeken.

De helft van de proefpersonen kreeg de opdracht om gedurende een week extra veel nachtrust te nemen. De andere deelnemers aan het experiment hielden in die week hun normale slaappatroon aan.

De week daarna mochten alle proefpersonen maar drie uur per dag slapen, zodat ze een slaaptekort opbouwden. In deze periode werden ze ook onderworpen aan cognitieve en fysieke testen.

Vatbaarheid

Uit het experiment bleek dat de proefpersonen die vooraf een 'reservevoorraad' slaap hadden aangelegd veel minder leden onder het slaapgebrek. Ze presteerden aanzienlijk beter bij de testen dan de mensen die niet vooruit hadden geslapen.

“Ze vertoonden minder achteruitgang in prestaties met betrekking tot reactietijd en alertheid”, verklaart hoofdonderzoekster Tracy Rupp op BBC News.

Slaapschuld

De wetenschappers willen de onderzoeksresultaten vooral gebruiken bij het plannen van militaire missies en trainingen. Maar ze vermoeden dat ook zakenmensen hun voordeel kunnen doen met de uitkomsten.

“Wat dit onderzoek suggereert is dat je beter met een slaaptekort kunt omgaan als je je reserves aanvult en je slaapschuld dus eigenlijk van tevoren al inlost”, aldus Rupp.