AMSTERDAM - Wetenschappers van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) hebben de nauwkeurigste atoomklok ooit gemaakt.

De klok wijkt minder dan 1 seconde af in 3,7 miljard jaar. Dat meldde de Vrije Universiteit in Amsterdam donderdag. VU-onderzoeker Jeroen Koelemeij werkte mee aan de bouw van de klok.

Een atoomklok maakt gebruik van de trillingen van atomen. De frequentie van die trillingen is zo constant dat atoomklokken een zeer kleine afwijking hebben. In dit geval hebben de wetenschappers aluminium gebruikt.

Het grote voordeel van het aluminiumatoom is volgens hen dat de trillingsfrequentie relatief ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, zoals warmtestraling en magneetvelden.

Navigatiesystemen

De vinding kan volgens de VU een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nauwkeurigere meet- en navigatiesystemen en supersnelle mobiele netwerkverbindingen.

Atoomklokken spelen nu al een belangrijke rol in onder meer het gps-systeem (positiebepaling via satellieten) en worden ook gebruikt om gewone klokken op bijvoorbeeld stations gelijk te laten lopen.