AMSTERDAM – Het Ministerie van Defensie en het Nationaal Archief in Groot-Britannië hebben een rapport vrijgegeven met alle ufo-waarnemingen tussen 1994 en 2000.

Het document dat sinds donderdag voor iedereen opvraagbaar is, beslaat meer dan 6000 pagina’s met verslagen van ufo-waarnemingen in Groot-Brittannië. Eerder maakte de Britse overheid al vier vergelijkbare rapporten openbaar uit eerdere periodes.

Volgens onderzoekers van het Nationaal Archief blijkt uit de verslagen vooral dat de vorm van de ongeïdentificeerde objecten die zijn waargenomen in de loop der jaren sterk is veranderd.

In het laatste rapport worden de meeste ufo’s door ooggetuigen beschreven als groot, driehoekig en zwart. Verslagen uit eerdere periodes repten vaker van vliegende schotels en schijfvormige objecten.

Technologie

“In 1950 ging men ervan uit dat het door technologische doorbraken mogelijk zou worden om een cirkelvormig luchtvaartuig te ontwikkelen dat verticaal zou kunnen opstijgen”, vertelt onderzoeker David Clarke van Sheffield Hallam University op CNN News. “Het is opvallend dat mensen juist in die periode melding maken van vliegende schotels in de lucht."  

Een van de meest opvallende rapporten vertelt het verhaal van een man uit Birmingham die in maart 1997 een driehoekig ruimtevaartuig boven zijn tuin zag.

Wit poeder

De ufo zou een wit poeder achter hebben gelaten op de boomtoppen. De man bewaarde wat van de witte stof in een pot. Maar het is onduidelijk wat er met dat bewijsmateriaal is gebeurd.