AMSTERDAM - Vogels die veel vet om hun lijf hebben, nemen aanzienlijk minder rust tijdens hun migratie dan hun magere soortgenoten. Dat hebben Duitse wetenschappers aangetoond.

Onderzoekers van het Max Planck Instituut volgden enkele migrerende tuinfluiters tijdens een tussenstop die de vogels maakten op Ventotene, een eilandje voor de Italiaanse kust.

De wetenschappers rustten tien dunne en tien dikke tuinfluiters uit met een radiozender om te controleren hoe lang de dieren op het eiland verbleven.

Uit het experiment bleek dat negen van de tien dikke vogels op de nacht van hun aankomst alweer verder vlogen. De dunne tuinfluiters namen een veel langere rustpauze. Ze maakten een tussenstop van gemiddeld bijna twee dagen.

Vetlaag

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ornithology Letters.

Volgens de wetenschappers bewijst het experiment dat de vogels profiteren van een extra vetlaagje als ze verre reizen maken.

Reserves

“Dikke tuinfluiters kunnen tijdens hun jaarlijkse migratie naar hun broedgebieden aanmerkelijk kortere tussenstops maken om hun vetreserves aan te vullen”, verklaart hoofdonderzoeker Wolfgang Goymann op nieuwssite Physorg.com.