'Stotteren zit deels in genen'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben drie genen ontdekt die waarschijnlijk de neiging tot stotteren bevorderen bij mensen.

De onderzoekers van het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders in Maryland hebben een uitgebreid genetisch onderzoek verricht in Pakistaanse families waarin stotteren veel voorkomt.

Ze ontdekten een verband tussen het spraakgebrek en drie genen die ook fatale stofwisselingsziektes kunnen veroorzaken. Een bepaalde mutatie in deze genen is er waarschijnlijk deels verantwoordelijk voor dat mensen een neiging tot stotteren ontwikkelen.

De drie genen werden later ook aangetroffen bij stotteraars in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Erfelijker dan cholesterol

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.

“Mensen speculeren al duizenden jaren over de oorzaak van stotteren en nu hebben we in ieder geval een deel van de oorzaak gevonden”, verklaarde hoofdonderzoeker Dennis Drayna tegen persbureau AFP.

De onderzochte genmutaties dragen voor ongeveer 9 procent bij aan de oorzaak van stotteren. Dat klinkt als een verwaarloosbaar percentage, maar dat is het niet. Ter vergelijking: stotteren is  volgens de onderzoekers minder erfelijk dan lengte, maar erfelijker dan het cholesterolgehalte.

Slecht ouderschap

Drayna hoopt dat zijn studie er voor zal zorgen dat de omgeving van stotteraars niet langer verantwoordelijk wordt gehouden voor het spraakgebrek.

“Als je kijkt naar de literatuur met speculaties over wat de oorzaak van de stoornis is, dan zie je suggesties die opmerkelijk veel doen denken aan de oorzaken die men in de negentiende eeuw aan psychische ziektes linkte”, verklaarde Drayna tegen National Public Radio in de Verenigde Staten.

“Het zou komen door slecht ouderschap of overbezorgde moeders", aldus Drayna. "Er was nooit enig bewijs voor deze claims. Maar het is natuurlijk wel lekker makkelijk om de ouders de schuld te geven, nietwaar?”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie