Olifanten lopen en rennen tegelijk

LONDEN - Wetenschappers vragen zich al lange tijd af of olifanten lopen of rennen, als ze zich snel voortbewegen. Een groep geleerden uit België, Thailand en Italië denkt het antwoord gevonden te hebben: de dikhuiden lopen en rennen tegelijk.

Met hun voorpoten rennen ze, met hun achterpoten houden ze het bij lopen. Dat blijkt volgens de Britse omroep BBC uit een artikel in het tijdschrift Journal of Experimental Biology.

De wetenschappers deden onderzoek in een olifantenopvangcentrum in Thailand. Mahouts, de olifantenherders, joegen de dieren op op een afgezet stuk terrein. De snelste olifant haalde 18 kilometer per uur.

Stappen

Door de stappen te vergelijken die de olifanten op speciaal aangebrachte platen maakten, konden de wetenschappers kijken naar elke beweging die de dieren maakten.

Zij maakten daarbij gebruik van het onderscheid tussen potentiële energie (de energie die de dieren hebben opgeslagen) en de kinetische energie (de energie die bij bewegingen loskomt).

Als dieren bij het wandelen hun poot opheffen, zetten zij de opgeslagen energie om in kinetische energie. Zetten zij hun poot weer neer, gebeurt het omgekeerde.

Proces

Als olifanten rennen, is er sprake van een continu proces. De uitwisseling van potentiële en kinetische energie is dan niet aan het opheffen en neerzetten van de poten gebonden, maar gaat steeds door.

Bij de voorpoten bleek sprake van een voortdurende uitwisseling van beide soorten energie; bij de achterpoten niet.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie