Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Eerste filmbeelden van zeldzame nevelpanter

AMSTERDAM – Duitse wetenschappers zijn er op het eiland Borneo voor het eerst in geslaagd om filmbeelden te schieten van een zeldzame nevelpanter.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De nevelpanter werd gefilmd in het Dermakot Forest Reserve in het Maleisische gedeelte van Borneo. De onderzoekers van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Berlijn kwamen het dier ‘s nachts toevallig op het spoor tijdens een rondrit met een truck die was uitgerust met een camera (zie filmpje).

De gefilmde nevelpanter behoort tot de soort Neofelis diardi, die alleen voorkomt op de eilanden Borneo en Sumatra. Het dier werd pas in 2007 geïdentificeerd als een aparte soort.

De nevelpanter wordt maar heel zelden in het wild aangetroffen. Goede filmbeelden van het dier bestonden tot nu toe nog niet.

Ongrijpbaar

“De nevelpanter is een van de meest ongrijpbare katten”, verklaart hoofdonderzoeker Andreas Wilting op BBC News. “Je komt ze bijna nooit tegen en er zijn nauwelijks gedetailleerde studies uitgevoerd naar hun ecologie.”

“Elk lid van team was dan ook verbaasd over het feit dat we deze nevelpanter op het spoor kwamen", aldus Wilting. "En nog verrassender was dat dit individu niet bang was voor de lichten en het geluid van onze truck. Vijf minuten lang liep hij gewoon rondom de auto.”

Toeristenfilmpje

Een uitgebreid verslag van de ontmoeting met de nevelpanter is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift

De nevelpanter is het grootste roofdier dat op het eiland Borneo leeft. Tot nu toe bestonden er alleen filmbeelden van een exemplaar dat in gevangenschap leeft. Een toerist beweerde in 2006 ook dat hij een nevelpanter in Borneo op film had vastgelegd. Maar die beelden zijn nooit openbaar gemaakt.

Aanbevolen artikelen