Vroege diagnose Alzheimer mogelijk

AMSTERDAM - De beeldvormende techniek PET (positron emissie tomografie), die gebruikt wordt om stofwisselingsprocessen in het lichaam zichtbaar te maken, kan worden gebruikt om een vroege diagnose te stellen van de ziekte van Alzheimer.

Dat blijkt uit onderzoek waarop Nelleke Tolboom vrijdag promoveert aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, kenmerkt zich door ophopingen van eiwitten in de hersenen.

Die eiwitplaques zijn op te sporen door een kleine hoeveelheid licht-radioactieve stoffen in het lichaam te brengen en de verspreiding ervan te volgen, zo blijkt uit de studie.

Tot dusver kon de aanwezigheid van die eiwitophopingen pas definitief worden vastgesteld na de dood van de patiënt.

Oorzaak

Volgens de promovenda kan met PET-technologie direct worden gezocht naar de eiwitten die breed gezien worden als een belangrijke oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Andere methodes richten zich meer op de symptomen.

Daardoor kan in de meeste gevallen pas een diagnose worden gesteld als de schade aan de hersenen al veel verder gevorderd is.

Medicijnen

Door het gebruik van PET zou het voor patiënten met dementieklachten sneller duidelijk kunnen worden of zij de ziekte van Alzheimer hebben. Ook kan de techniek bijdragen aan efficiënter onderzoek naar medicijnen tegen de aandoening, waarvoor nu nog geen effectieve behandeling bestaat.

Nu worden potentiële middelen vaak ook getest op patiënten van wie de geheugenklachten een andere oorzaak hebben.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie