DEN HAAG - Het wetenschappelijk onderzoek in Nederland is van zeer hoog niveau en Nederlandse onderzoekers zijn zeer productief. Wel is zichtbaar dat andere landen hun achterstand aan het inhalen zijn of dat al hebben gedaan.

Dit heeft minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de Tweede Kamer woensdag laten weten naar aanleiding van onderzoek door het Rathenau Instituut.

Uit de internationale vergelijking van wetenschapssystemen door het instituut blijkt verder dat er beperkte concurrentie is tussen universiteiten in Nederland.

Volgens Plasterk is deze conclusie met de zogenoemde Vernieuwingsimpuls, een subsidieprogramma voor onderzoekers, al door de regering ter harte genomen.

Na verhoging van het overheidsbudget is hiervoor vanaf 2010 jaarlijks 155 miljoen euro beschikbaar. Dat geld kan verdeeld worden onder de beste onderzoekers.

Vraagstukken

Al eerder stuurde de bewindsman de samenvattende conclusie van het onderzoek naar de Kamer. Het achterliggende rapport is pas sinds kort klaar. Het Rathenau Instituut is een organisatie die zich bezighoudt met vraagstukken omtrent wetenschap, technologie en samenleving en die de politiek daarover informeert.