AMSTERDAM - Mensen die zich regelmatig vervelen, hebben waarschijnlijk een grotere kans om relatief snel te sterven. Dat blijkt uit een Britse studie.

De onderzoekers van het University College London bestudeerden de uitkomsten van een enquête uit de jaren tachtig, waarbij aan 7500 ambtenaren in de leeftijd van 35 tot 55 jaar was gevraagd hoe vaak en in welke mate ze zich verveelden.

Vervolgens zochten de wetenschappers uit welke van de deelnemers aan de enquête in april 2009 nog in leven waren. Ze ontdekten dat mensen die hadden aangegeven zich regelmatig te vervelen, relatief vaak eerder overleden bleken te zijn.

Sterfkans

Achteraf gezien hadden mensen die zich vaak verveelden 37 procent meer kans om binnen twintig jaar te overlijden, dan de ondervraagden die niet of nauwelijks last hadden van verveling.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Epidemiology.

Volgens de wetenschappers zou het onderzoek er op kunnen wijzen dat mensen die zich vaak vervelen eerder geneigd zijn om slechte leefgewoontes aan te nemen, zoals roken en het overmatig drinken van alcohol.

Hartziekten

“Wanneer we kijken naar de mensen die overleden aan hartziekten zien we een duidelijke link met verveling”, verklaart onderzoeker Martin Shipley in de Britse krant The Daily Telegraph.

“Het is belangrijk dat mensen met een saaie baan andere interesses ontwikkelen om zichzelf bezig te houden, zodat ze niet uit verveling veel gaan drinken of roken”, aldus Shipley.