Legendarische diepzeevis voor het eerst gefilmd

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst een riemvis in zijn natuurlijke omgeving in de diepzee gefilmd.

De onderzoekers van Louisiana State University stuitten op de riemvis (Regalecus glesne) in de Golf van Mexico, vlakbij het olieplatform Thunder Horse. Ze gebruikten een op afstand bestuurbaar voertuig om beelden (zie filmpje) van de reusachtige vis te kunnen maken op enkele honderden meters diepte.

Riemvissen kunnen meer dan 17 meter lang worden. De dieren werden tot nu toe slechts sporadisch dood aangetroffen aan de oppervlakte van de wereldzeeën.

De onderzoekers waren zich er dan ook niet meteen van bewust dat ze met een riemvis te maken hadden.

Glimmende pijp

“We zagen een verticaal, glimmend ding. Het leek alsof het een reusachtige pijp was”, verklaart hoofdonderzoeker Mark Benfield op BBC News. “Pas toen we verder inzoomden, zagen we dat het geen pijp was, maar een vis.”

Het vreemde, langwerpige uiterlijk van de riemvis vormt volgens sommige historici de basis van verhalen over zeeslangen die oude zeelieden aan elkaar vertelden. Volgens Benfield versterkt ook een grote vin op de rug van de vis zijn vreemde voorkomen.

Golvende bewegingen

“Toen we de vis benaderden, trok hij terug”, aldus Benfield. Hij zwom met zijn staart voorop naar achteren, terwijl ons voertuig hem volgde. Interessant daarbij was vooral het zwemgedrag van het dier. Met de vin op zijn rug maakte hij golvende bewegingen, waardoor hij met een redelijke snelheid naar achter bewoog.”

Door de matige kwaliteit van de filmbeelden konden de onderzoekers niet goed bepalen hoe lang de riemvis was. Ze schatten de lengte van het dier op vijf tot tien meter.

Eerdere waarneming

Voor de kust van West Afrika filmden wetenschappers in 2007 op ruim 700 meter diepte ook een dier dat veel weg had van een een riemvis. Maar die waarneming kon nooit definitief worden bevestigd aan de hand van de beelden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie