Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Geen ijsbeertjes in Europa dit jaar

ROTTERDAM - Geen enkele Europese dierentuin is er dit jaar in geslaagd ijsberen te fokken. Dat heeft Diergaarde Blijdorp maandag gemeld.
Door ANP

Afgelopen week bleek ook ijsberin Tania, die in Blijdorp verblijft, deze winter geen nakomelingen te dragen.

IJsbeertjes worden doorgaans in december of januari geboren. De diergaarde had getracht met onder meer een nieuw ijsberenverblijf gunstige omstandigheden te creëren voor de ijsberen om te paren.

Nakomelingen zijn zeer gewenst en noodzakelijk om de populatie ijsberen in Europese dierentuinen in stand te houden. De ijsberen worden onder meer ernstig bedreigd door de opwarming van de aarde, waardoor de ijskappen smelten.

Strategie

Blijdorp gaat overleggen met de coördinator van het Europese fokprogramma over de beste strategie om volgend jaar wel ijsbeernakomelingen te kunnen verwachten.

Ook de wereldberoemde ijsbeer Knut uit Berlijn heeft er klaarblijkelijk nog geen zin in gehad voor nageslacht te zorgen. Hij ontmoette in september zijn vriendinnetje Gianna.

Knut

Knut werd meteen na zijn geboorte een mediaster omdat hij met de hand opgevoed moest worden. De moeder had het toen nog schattige ijsbeertje verstoten. Het Berlijnse park verdiende miljoenen euro's met het dier, onder meer door de verkoop van toegangskaartjes en Knutsouvenirs.

Het dier is inmiddels volgroeid en levensgevaarlijk voor mensen.

Aanbevolen artikelen