AMSTERDAM - Het verschijnsel dat mensen letters minder goed kunnen onderscheiden als er andere tekens omheen staan, helpt ons juist om beter te zien. Dat hebben wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontdekt.

Hoofdonderzoeker Frans Cornelissen ontwikkelde samen met enkele collega’s van de RUG een computersimulatie waarmee eenvoudige plaatjes zowel met als zonder crowding konden worden bekeken.

Crowding is het verschijnsel dat mensen letters en symbolen minder goed kunnen onderscheiden als er veel andere tekens omheen staan.

Uit de computersimulaties bleek echter dat plaatjes juist beter zichtbaar worden als ze met crowding worden bekeken, dan wanneer ze zonder crowding worden waargenomen.

Geen beperking

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Computational Biology.

Waar crowding tot nu toe als een zichtsbeperking werd beschouwd, blijkt uit het experiment van Cornelissen en zijn collega’s dat het verschijnsel ons vooral helpt.

Vaag

“In feite gaan mensen juist béter zien door crowding’, stelt Cornelissen. ‘Onze ogen worden voortdurend gebombardeerd met informatie en onze hersenen moeten maar uitzoeken wat belangrijk is. Door simulaties met ons model kunnen wij aantonen dat crowding lijkt te helpen om de belangrijke informatie duidelijker zichtbaar te maken.”

“Wanneer je plaatjes zonder crowding bekijkt, blijft een afbeelding een beetje vaag. Maar als je vervolgens wél crowding toepast, komen de randen van letters en voorwerpen in een plaatje juist beter naar voren”, aldus Cornelissen.

Dyslexie

Het computermodel van de onderzoekers kan in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij het ontwikkelen van lettertypes voor mensen met dyslexie.

‘Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen met dyslexie meer last van crowding hebben dan anderen”, aldus Cornelissen. “Met ons model kunnen we simuleren hoe iemand met normaal zicht een tekst waarneemt en hoe dat verschilt van iemand die meer last heeft van crowding. Waarschijnlijk zal blijken dat voor iemand met extra crowding letters verder uit elkaar moeten staan voordat die letters duidelijk zichtbaar worden.”