Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Ruimtestation ISS krijgt uitzicht

CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van het ruimteveer Endeavour zondagochtend met 24 uur uitgesteld. Het was te bewolkt boven de ruimtebasis Cape Canaveral in de staat Florida, vanwaar de spaceshuttle zou opstijgen.
Door ANP

De Endeavour brengt onder meer een nieuwe module, de Tranquility, naar het internationale ruimtestation ISS. De module heeft een koepel met zes ramen.

Van daaruit heeft de bemanning van het ISS een beter uitzicht op planeten, sterren en de aarde.

Dat moet nieuwe wetenschappelijke waarnemingen en foto- en filmmateriaal opleveren. Ook kan het vrije uitzicht helpen bij de bediening van de robotarmen van het ISS.

Mare Tranquilitatis

De Tranquility is vernoemd naar een vlakte op de maan, de Mare Tranquilitatis (Zee der Rust). Dat was de plek waar Neil Armstrong en Buzz Aldrin in juli 1969 voet op de maan zetten, als eerste mensen ooit.

Een maansteen, die de twee astronauten meenamen naar de aarde, gaat met de Endeavour naar het ISS. In de Tranquility krijgt de steen een speciale plaats.

De dertiendaagse missie is de een-na-laatste vlucht van de Endeavour. Begin augustus gaat de spaceshuttle nogmaals naar het ISS. Daarna wordt het ruimteveer uit de vloot gehaald. Ook de andere twee spaceshuttles van de NASA gaan dit jaar met pensioen.

Aanbevolen artikelen