AMSTERDAM – Het onderhouden van een relatie of een huwelijk blijkt kinderlijk eenvoudig: alleen praten in de wij-vorm zou al flink helpen. Dat is althans wat onderzoeker Robert Levenson (University of Berkeley) beweert na onderzoek.

Levenson en zijn collega’s onderwierpen 154 stellen aan conflictsituaties terwijl hun psychologische reacties hierop nauwlettend geobserveerd en gedocumenteerd werden.

De wetenschappers concludeerden vervolgens dat stellen die beiden in wij-vorm praten kalmer, positiever en gelukkiger met hun relatie zijn, aldus New Scientist woensdag.

Effect

Levenson en zijn team stelden eveneens vast dat het wij-woord niet zozeer van invloed is op de gebruiker zelf, maar vooral de partner een fijn en geborgen gevoel geeft.

Veel praten in termen als ‘ik’ en ‘jij’ zou daarentegen alleen maar afstand creëren binnen de relatie. Met name getrouwde stellen zouden hieronder lijden omdat echtgenoten deze vorm van communicatie bovengemiddeld vaak gebruiken om hun frustraties te uiten.

Koppels

Uit de studie kwam tot slot naar voren dat oudere stellen door de bank genomen vaker in de wij-vorm te praten dan koppels van middelbare leeftijd. Jonge koppels zijn niet onderzocht. 

Het onderzoek is opgenomen in vakblad Psychology and Aging.