NIJMEGEN - Een wintersportvakantie, die voor velen weer voor de deur staat, kan een stressvolle aangelegenheid zijn. Als een vakantieganger geblesseerd raakt of als er door het weer niet kan worden geskied, is er in de wintersportgebieden weinig anders te doen.

Dat kan een hoop frustratie opleveren. 17 procent van de wintersporters voelt zich na de sneeuwvakantie zelfs slechter dan daarvoor.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom. Haar onderzoek naar de beleving van een wintersportvakantie maakt deel uit van een groter onderzoek van de Radboud Universiteit naar vakantie.

Daaruit bleek al eerder dat het effect van vakantie maar kort aanhoudt: 40 procent van de vakantiegangers voelt zich binnen een week na terugkeer weer net zo als daarvoor.

Positief effect

Over het algemeen heeft een wintersportvakantie volgens De Bloom een positief effect op gezondheid en welbevinden. Mensen voelen zich energieker, gezonder en minder gespannen in de sneeuw.

Dat gevoel kan tot twee weken na de vakantie aanhouden, zoals ook bleek uit eerder onderzoek. De Bloom en andere Nijmeegse onderzoekers gaan zoeken of er een methode is om mensen langer te laten nagenieten van hun vakantie.

Gevoel

De Bloom gaat nu kijken naar het vakantiegevoel van weekendjes weg en van zomervakanties. Voor die laatste periode zoekt ze nog vrijwilligers die mee willen werken aan haar onderzoek.

De wintersporters werden in hun vakantie onder meer tweemaal gebeld met vragen over hun werk, collega's en hun gevoel.