Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Hun' als onderwerp niet meer uit te roeien

NIJMEGEN/UTRECHT - Het gebruik van 'hun' als onderwerp van een zin is niet meer uit te roeien. Hoewel het gebruik van het voornaamwoord als onderwerp volgens de regels van de Algemene Nederlandse Spraakkunst echt fout is, is het steeds vaker te horen.
Door ANP

Eigenlijk zouden de gebruikers 'zij' of 'ze' moeten zeggen. Vier Nijmeegse taalwetenschappers begrijpen echter wel dat 'hun' zo makkelijk in de mond ligt.

Volgens hen is het gebruik slim en efficiënt, omdat toehoorders meteen begrijpen dat het over mensen gaat, als 'hun' wordt gebruikt. 'Ze' of 'zij' kan ook naar voorwerpen verwijzen.

Lakens

De taalwetenschappers geven een voorbeeld: ''Ze liggen op bed'': dat kan zowel over de lakens als over mensen gaan. Bij ''hun liggen op bed'' begrijpt iedereen meteen dat het over mensen gaat, volgens de vier.

Overigens is het gebruik van 'hun' niet zo nieuw als wel wordt gedacht, aldus de wetenschappers. In het begin van de vorige eeuw kwam 'hun' als onderwerp al voor in geschriften.

Lagere publiek

Toen zou dat vooral door het lagere publiek, zoals dienstbodes in de steden, zijn gebruikt. Veel kwam de volkse vorm 'hullie' voor, die trouwens in sommige dialecten weer is verbasterd tot 'hunnie'.

De taalwetenschappers houden zaterdag in Utrecht een betoog over 'hun' en 'zij' tijdens de landelijke Taalkunde-in-Nederland-dag.

Aanbevolen artikelen