AMSTERDAM - Mensen die wel eens denken aan het plegen van zelfmoord, kunnen zich aanmelden als proefpersoon voor een internetcursus zelfmoordpreventie.

De cursus is ontwikkeld door de afdeling Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, die nu wil onderzoeken of de cursus ook werkt.

Volgens de VU denken 400.000 mensen in Nederland geregeld aan zelfdoding. Vermoedelijk zoekt een aanzienlijk deel van die mensen geen hulp uit schaamte, angst voor een stigma of weinig vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg.

Voor die mensen kan een cursus op internet uitkomst bieden, al raadt de VU degenen die een zware depressie hebben, aan toch naar de huisarts te stappen.

Opdrachten

De Amsterdamse cursus bestaat uit zes lessen, een weekopdracht en oefeningen. Doel van de cursus is het onder controle krijgen van zelfmoordgedachten. De proefpersonen worden ingedeeld in twee groepen.

De ene groep kan meteen met de cursus beginnen, de andere groep start zes weken later. Via vragenlijsten willen de onderzoekers te weten komen of er verschil tussen beide groepen is.

De medisch ethische toetsingscommissie van het VU medisch centrum heeft toestemming gegeven voor het experiment, aldus de VU woensdag.