LOENEN - Een van de 28 'onbekende Nederlanders' op het Ereveld in Loenen is geïdentificeerd dankzij DNA-onderzoek.

Dat heeft de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog woensdag laten weten. Na een oproep in mei meldde de achterkleinzoon van verzetsman Gerard Putter zich.

Toen het DNA van de dochter en zoon van Putter werd vergeleken met dat van de stoffelijke resten, bleek dat een van de overschotten dat van Putter is.

Ereveld

Op het Ereveld in Loenen liggen onder andere de resten van 28 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte zijn gefusilleerd.

Door toedoen van de Oorlogsgravenstichting werden de slachtoffers in Loenen herbegraven. Putter is de eerste van wie de identiteit wordt vastgesteld. In het bijzijn van zijn familie is een nieuwe steen met zijn naam op zijn graf gezet.

DNA

In de werkgroep zitten medewerkers van het Korps landelijke politiediensten, de Koninklijke Landmacht, de politiekorpsen IJsselland en Brabant-Noord en het Rode Kruis. De groep is opgericht om met DNA-onderzoek onbekende Nederlandse oorlogsslachtoffers te identificeren.

Op de oproep in mei kreeg de werkgroep tientallen reacties. Tot nu toe zijn zestien DNA-profielen vergeleken met de 28 onbekende Nederlanders in Loenen. Dat van Gerard Putter gaf de eerste ''match''.