ROME - Twee Britse filmmakers zeggen dat zij een mysterie hebben opgelost dat archeologen al eeuwen bezighoudt: de bron van een 1900 jaar oud aquaduct dat het antieke Rome en het gebied rond het huidige Vaticaan van water voorzag.

Edward O'Neill en zijn zoon Michael ontdekten een reeks tunnels en waterreservoirs onder een verlaten kapel nabij het Meer van Bracciano, 32 kilometer ten noorden van Rome.

Zij waren bezig met een documentaire over aquaducten in Rome. De twee denken dat daar de bron was van de Aqua Traiana, een groot aquaduct dat keizer Trajanus in 109 liet aanleggen.

De waterleiding liet de molens voor het malen van meel in het oude Rome draaien en voorzag het gebied nabij de Tiber waar in de vierde eeuw de St. Pieter werd gebouwd, van water.

Dopen

Volgens vader O'Neill kan het water zijn gebruikt om de eerste christenen in Rome te dopen. Lorenzo Quilici van de Universiteit van Bologna, een expert op het gebied van oude aquaducten, steunt de visie van de Britten.

Hij meent dat het reservoir en de kapel deel uitmaakten van een omvangrijk nymfaeum, een monumentaal gebouw met bassins ter ere van watergoden uit de klassieke oudheid.