Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nieuw soort Tyrannosaurus ontdekt

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben de resten van een nog onbekende soort Tyrannosaurus gevonden. Het dier had veel meer tanden dan de Tyrannosaurus rex.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De resten van de dinosauriër werden gevonden in de wildernis van New Mexico en met een helikopter naar het New Mexico Museum of Natural History getakeld.

De nieuw ontdekte Tyrannosaurus heeft de naam Bistahieversor sealeyi gekregen en verscheen vermoedelijk 10 miljoen jaar eerder in de evolutionaire gescheidenis dan de Tyrannosaurus Rex. Het dier onderscheidt zich verder met enkele opvallende kenmerken van zijn bekendere soortgenoot. Zo had dinosauriër meer tanden: 64 in plaats van 54.

Gat in schedel

Ook troffen de onderzoekers een ongewoon gat aan in de schedel, vlak boven de ogen. Mogelijk is die schedelvorm in de loop van de evolutie ontstaan om de zwaarte van het hoofd te beperken.

De vondst van de nieuwe Tyrannosaurus is beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.

“Bistahieversor sealeyi is de eerste nieuwe Tyrannosaurus uit het westelijk deel van Noord Amerika die in de afgelopen dertig jaar is ontdekt”, verklaart hoofonderzoeker Thomas Williamson van het New Mexico Museum of National History op Discovery News.

Kleine tanden

De kenmerken van de nieuwe Tyrannosaurus zijn uitgebreid bestudeerd door de wetenschappers.

“De tanden van het dier waren kleiner en smaller dan bij de T-rex, die de grootste tanden van alle Tyrannosaurussen had”, verklaart onderzoeker Thomas Carr.

“De opening in de schedel boven de ogen van het dier werd veroorzaakt door een luchtholte die bot had verdrongen op een plek waar dat niet logisch was”, aldus Carr. “Maar de opening was niet zichtbaar toen het dier nog in leven was, omdat het gat bedekt was met huid.”

Aanbevolen artikelen