AMSTERDAM – Het dragen van schoenen heeft de manier waarop mensen hardlopen negatief beïnvloed. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

De onderzoekers van de Universiteit van Harvard hebben de loopstijl van hardlopers in de Verenigde Staten en Kenia vergeleken.

Uit het onderzoek blijkt dat atleten die op blote voeten lopen bijna altijd landen op hun voorvoeten. Dit in tegenstelling tot de hardlopers die schoenen dragen.

Zij raken meestal eerst met hun hielen de grond. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Hielen

Volgens de wetenschappers suggereren hun bevindingen dat onze voorouders veel meer op hun tenen liepen dan wij.

Een computeranalyse heeft uitgewezen dat die manier van lopen ook gezonder is. Er wordt bij het blootvoets lopen namelijk veel minder kracht op de voeten uitgeoefend dan bij een loopstijl waarbij mensen op hun hielen landen.

“Het is dan net alsof iemand op je hiel slaat met een hamer die drie keer zo zwaar is als je lichaamsgewicht”, verklaart hoofdonderzoeker Daniel Lieberman op BBC News. “De krachten die vrijkomen bij deze landing leiden tot slepende blessures, zo hebben verschillende studies aangetoond.”

Stress

Door het dragen van schoenen zouden mensen echter toch geneigd zijn om op hun hielen te landen. “Schoenen werken als schokdempers door de druk op de voet te vertragen”, aldus Lieberman.

“Dit is duidelijk bewijs dat modern schoeisel de manier waarop mensen lopen heeft veranderd en daardoor voor extra stress op ons lichaam zorgt”, verklaart onafhankelijk bioloog Jay Stock op BBC News.