AMSTERDAM - Mexicaanse archeologen hebben een elfhonderd jaar oude tombe gevonden die stamt uit de tijd dat de Maya-beschaving langzaamaan verdween.

De tombe werd woensdag aan journalisten getoond. De wetenschappers hopen dat de tombe nieuw licht kan werpen op de vraag wat er met deze cultuur gebeurd is.

Archeoloog Juan Yadeun hoopt dat uit de grafruimte, en de beeldjes die daarin zijn aangetroffen en tot een andere dan de Maya-cultuur behoorden, zal blijken wie dit gebied, in het zuiden van de staat Chaipas, bewoonden toen de klassieke periode van de Maya's begon te verdwijnen.

Oorlogen

Veel deskundigen wezen op oorlogen tussen Maya-stadstaten of aantasting van het milieu als mogelijke redenen voor de val van de beschaving, die rond het jaar 820 aanving.

Maar kunstvoorwerpen van de Toltec-cultuur, die in de tombe lagen, wijzen wellicht op een andere verklaring. De tombe stamt uit de periode van de jaren 840 tot 900.

Toltec

"Het is duidelijk dat het hier om een nieuwe bezettingsgolf gaat, door de mensen die dit type Toltec-graf bouwden", zei Yadeun woensdag.

"Dit is erg interessant, omdat we aan de hand van de botten van deze mensen kunnen bepalen wie ze zijn."

Mexico

De Toltecs kwamen uit de centrale hooglanden van Mexico en breidden hun invloed waarschijnlijk uit in de richting van Maya-bolwerken in het zuiden van het land.

Gedacht wordt dat ze tussen de tiende en twaalfde eeuw, vlak voor de opkomst van de Azteken, het midden van Mexico domineerden vanuit de stad Tula, ten noorden van het huidige Mexico-stad.

De plek van de tombe, midden in het oerwoud, bestaat uit tempels en platformen die door de Maya's zijn achtergelaten. De tombe ligt begraven aan de voet van een van de tempels en werd in december ontdekt.