CANBERRA - Mensen die langer dan vier uur per dag voor de tv zitten, hebben een veel grotere kans om jong te overlijden dan personen die het aantal kijkuren beperken. Dat blijkt uit een dinsdag naar buiten gebracht Australisch onderzoek.

Mensen die langer dan vier uur per dag tv kijken, hebben bijvoorbeeld 80 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan personen die minder dan twee uur voor de buis zitten. Tijdens het zitten gebruikt het lichaam de spieren niet en verbruikt het geen suikers en vetten.

Samentrekkingen van spieren zijn erg belangrijk voor het functioneren van het lichaam, zo blijkt uit meerdere studies.

Sporten

Wetenschappers hebben zes jaar lang de kijkgewoontes onderzocht van 8800 volwassen Australiërs. De mensen die het meest tv keken, gingen het snelst dood.

Factoren als leeftijd, geslacht, gewicht en gewoontes als roken en wel of niet sporten zijn niet meegenomen in het onderzoek. Inwoners van Australië kijken gemiddeld drie uur per dag tv.

Zitten

Wetenschappers ontdekten dat zelfs mensen die regelmatig bewegen, mogelijk schade toebrengen aan hun lichaam door lange periodes te zitten.

''Wat uit de studie blijkt, is dat mensen naast regelmatig bewegen, lange zitperiodes moeten proberen te vermijden; of dat nu voor de tv is, tijdens het werk of in de auto'', aldus hoogleraar David Dunstan, die werkzaam is voor een diabetes- en hartinstituut in de zuidelijke stad Melbourne.