Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nieuwe genen ontdekt die rol spelen bij hartstoornis

ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC hebben negen nieuwe genen gevonden die een rol spelen bij geleidingsstoornissen in het hart. Vijf van deze genen vergroten de kans op hartritmestoornissen.

In totaal hebben meer dan 28.000 mensen meegedaan aan het onderzoek. De onderzoekers hebben ontdekt dat personen met bepaalde genvarianten een grotere kans hadden op het ontstaan van een veranderd PR-interval.

Het PR-interval meet de elektrische geleidingssnelheid gedurende een bepaald deel van de hartcyclus. Mensen met een verlengd interval hebben een hoger risico op boezemfibrilleren, de vaakst voorkomende hartritmestoornis.

Vijf van de negen gevonden genen vergrootten ook de kans op boezemfibrilleren.

Nieuwe medicatie

Deze ontdekking geeft onderzoekers meer inzicht in het ontstaan van hartritmestoornissen, aldus professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC.

Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor de behandeling van hartritmestoornissen. Ook kan medicatie selectiever worden voorgeschreven, zodat patiënten de medicatie krijgen waarop ze het beste reageren.

De onderzoekers hebben hun ontdekkingen gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Aanbevolen artikelen