Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Impulsieve mensen gaan meer vreemd

AMSTERDAM – Mensen die op financieel gebied geregeld impulsieve beslissingen nemen, doen dit ook op andere vlakken in hun leven frequenter. Zij zouden bijvoorbeeld gemiddeld genomen meer eten en vaker vreemdgaan dan hun meer behouden medemens.
Door NU.nl/Pauline van Lintel

Dat beweren althans onderzoekers van de University College London na hierover 40.000 mensen aan de tand te hebben gevoeld.

De proefpersonen kregen onder meer de keuze tussen 45 Britse pond in drie dagen of 70 pond in drie maanden.

Zij die kozen voor het lagere bedrag op korte termijn (ongeveer de helft van het totaal aantal deelnemers), bleken op andere vlakken eveneens meer impulsief.

Deze groep zou bijvoorbeeld eerder zwichten voor iets lekkers, een sigaret of een affaire, ongeacht de consequenties van hun gedrag op lange termijn.

Het ging hierbij bovengemiddeld vaak om jonge of laagopgeleide mensen of mensen met een laag inkomen.

Technieken

Mensen met een impulsiever karakter blijken de hoop nog niet te hoeven opgeven. Onderzoeker Stian Reimers ziet althans licht aan het eind van de tunnel. "Simpele technieken kunnen helpen de impulsiviteit te reduceren”, laat hij weten aan de Britse krant The Telegraph.

“Zoals je proberen voor te stellen hoe je over enige tijd terug al kijken op die beslissing, of proberen te vermijden dat je in het heetst van de strijd keuzes maakt.”

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het Personality and Individual Differences journal.

Aanbevolen artikelen