AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat onderscheid kan maken tussen imitaties en originele werken van bekende schilders.

De software van de wetenschappers van Darmouth College bouwt een virtuele bibliotheek op van alle werken van een willekeurige schilder. Vervolgens deelt het programma alle bekende schilderijen van die kunstenaar op in 144 vakjes.

Er ontstaan zo simpele elementen, waaruit volgens de onderzoekers alle originele werken van de artiest kunnen worden opgebouwd. Aan de hand van de vakjes zou dus kunnen worden geverifieerd of een schilderij echt is of niet.

Breughel

De methode genaamd ‘sparse coding’ wordt beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het computerprogramma is succesvol getest met enkele originele werken en vervalsingen van de Vlaamse schilder Pieter Breughel.

De onderzoekers verwachten dat hun software kunsthistorici kan helpen om kunstwerken te identificeren, waarvan nu nog niet kan worden bepaald of ze origineel zijn of vervalst.

Kunstgeschiedenis

Maar de techniek zou ook kunnen worden gebruikt om de ontwikkeling van verschillende schilderstijlen door de jaren heen te analyseren.

“Onze hoop is dat dit programma uitgroeit tot iets dat mensen technische kunstgeschiedenis noemen”, aldus hoofdonderzoeker Daniel Rockmore op BBC News.